Gediget finans- och ledarskapsintresse ledde till vd-rollen på Swish

Finansbranschen är fascinerande. Det är en åsikt många människor inom vår sektor delar, inte minst jag. Men vad är det som är så intressant med finans? Idag, efter att ha tillbringat mer eller mindre hela mitt arbetsliv i branschen, har jag slutligen landat i svaret.

Redan under min gymnasiala utbildning i ekonomi hade jag klart för mig att det var finansbranschen som stod i sikte. Direkt efter studenten fick jag erbjudande om jobb på banken – och varför skulle jag tacka nej, det var ju enligt plan?

Men, efter några år på banken började jag ändå fundera. En universitetsutbildning är ju sällan en nackdel och dessutom har jag alltid tyckt om att förkovra mig i ny kunskap. Funderingarna ledde tillslut till en kombination av heltidsjobb på banken med heltidsstudier vid universitetet i sociologi.

Min stora nyfikenhet på människor har alltid funnits parallellt med allt jag gjort. Att välja en utbildning i beteendevetenskap inom sociologi framför civilekonomi kändes därför naturligt. Och visst skulle jag komma att få nytta av det! När rollen som vd på Swish utlystes några år senare, och jag hunnit skaffa ännu mer erfarenhet av affärs- och teknikutveckling inom finansbranschen via Swedbank, CGI och Riksbanken, kunde jag inte annat än att tacka ja när möjligheten dök upp.

Idag står jag som vd för Swish, vilket nog är det roligaste jobbet jag någonsin haft! Men även utmanande för mina ledaregenskaper. Jag har efter många år som ledare lärt mig att A och O för en bra ledare är att visa engagemang för medarbetares utveckling och samtidigt minimera hinder för desamma. Något som ofta leder till att jag pushar mina medarbetare att gå utanför sina bekvämlighetszoner. Först när vi vågar göra läskiga saker kan förändring ske.

Jag är ingen förvaltare utan en problemlösare som gärna sätter mig vid rodret. Precis där hittar jag också svaret på min inledande fråga. Finans är samhällets grundpelare. Det bygger upp, håller ihop och strukturerar vår omvärld, inom vilken vi människor påverkar och påverkas. Gemensamt. Och var hade jag velat vara, som ekonom med en stor portion kunskap om IT och beteendevetenskap, om inte precis där jag är just nu?

/Anna-Lena Wretman, vd