Glöm kassadisken och ta betalt var som helst

Simplare och friktionsfria kundresor har varit snackisen ett tag nu. På Swish testar vi ständigt nya lösningar som förenklar för både handlare och konsumenter, och en sådan lösning är Kuarpays mobila kassa som vi tror kommer få en betydande roll i den framtida retail-världen.

För ett tag sedan skrev min kollega Magnus en spaning om att QR-koder är här för att stanna. Mycket riktigt ser vi fler och fler lösningar där denna smarta kod implementerats för att simplifiera olika typer av kundresor. En lösning som vi nu testar tillsammans med Kuarpay är deras mobila kassa som förändrar sättet som mindre och medelstora handlare och föreningar tar betalt på.

Idén är enkel – för att komma igång behövs bara två saker: en Swish-anslutning och internetuppkoppling. En central kassadisk blir plötsligt onödigt.

Den handhållna kassan fungerar var som helst och är simpel för både personal och kunder att hantera. När man vill ta betalt för en vara skannar man bara streckkoden för varan, och därefter läser man av kundens QR-kod i Swish-appen så skickas automatiskt en betalningsbegäran till kunden. En BankID-signering på det och köpet är klart.

Och vad händer med lagersaldot? Det ligger i molnet och uppdateras förstås automatiskt när en vara är såld. När man som handlare får in en ny vara som ska registreras i lagersaldot så skannar man bara streckkoden för varan, fyller i in- och utpris samt antal varor och sedan finns produkten lagrad i molnets lagersaldo.

Hela handeln genomgår just nu en stor förändring där sömlösa kundresor och friktionslösa köpupplevelser är A och O. Jag är helt övertygad om att den här typen av mobila kassor, som kan hantera både betalningar och lagersaldo, kommer underlätta för handlare att anpassa och förnya sina butiker och koncept.

/Anders Edlund, affärsutvecklare