PSD2 - vad är det och vad innebär det för dig som swishar?

Nyligen trädde det nya EU-direktivet PSD2 i kraft, men kan som många andra regleringar vara en snårig stig att följa. Nedan förklarar vi det nya direktivet i korthet, och vad det innebär för dig som swishar.

I korta drag handlar PSD2 (Payment Service Directive 2) om att tredjepartsleverantörer nu får tillstånd att hämta kontodata om användare, data som tidigare legat i monopol hos bankerna. Syftet med direktivet är att skapa bättre förutsättningar för att motverka bedrägerier och öppna upp för en rättvis konkurrens mellan olika betaltjänster i Europa. Inte dumt, va?

Som del av PSD2 finns också SCA (Strong Customer Authentication) som innebär att det nu krävs starkare identitetskontroller, s.k. autentisering, då man initierar betalningar online, i form av till exempel signering med BankID eller säkerhetsdosa.

För dig som swishar kan du känna dig trygg med att vi har läget under kontroll. Ja, faktum är att vi haft läget under kontroll sedan starten 2012, då betalningar i Swish alltid har krävt signering med BankID. Med andra ord är det bara att swisha vidare som vanligt!

Swisha lugnt!

/Charlotta Lindblad, content and community manager
Kontakt: charlotta.lindblad@getswish.se

19 september, 2019