Fem miljoner svenskar swishar!

25/10 - 2016

Betaltjänsten Swish lanserades i slutet av 2012 och har sedan dess fortsatt att växa stadigt med över 100 000 nya användare varje månad. När Swish nu når 5 miljoner användare innebär det att mer än halva Sveriges befolkning har appen installerad på sina telefoner.

Det är inte bara antalet användare av Swish som har fortsatt att öka, utan även frekvensen på betalningar och summorna som swishas. När Riksbanken undersökte svenskarnas betalningsvanor uppgav 61% av Sveriges hushåll att de har tillgång till Swish, och 52% att de använt appen den senaste månaden, mer än hälften alltså!

Under året som gått har Swish, som är ett samarbete mellan Sveriges sex största banker, synts mycket såväl på hemmaplan som internationellt. Att tjänsten är både populär bland användarna och unik i världen visade sig bland annat när swisha fick plats på årets nyordslista, och att Swish röstades fram till svenskarnas mest uppskattade digitala varumärke. Internationellt har intresset varit fortsatt stort, och Swish har uppmärksammats av till exempel CNN och The New Yorker

– Vi är naturligtvis glada och stolta över den utveckling som Swish har haft och att appen numera är en så naturlig del av svenska folkets vardag. Användningen av kontanter går stadigt neråt, men våra behov att kunna göra betalningar till varandra har aldrig varit större. Där fyller Swish en viktig roll, säger Anna-Lena Wretman, VD i Getswish AB, som tror att enkelheten är nyckeln för appens framgång, och ser positivt på framtiden:

– Vi blickar framåt med spänning! Och kommer att fortsätta utveckla Swish så att vi även i framtiden kan erbjuda alla våra användare den absolut bästa och enklaste betalningsmetoden i alla lägen.

 Swish i siffror:
• Den 20:e november nådde Swish fem miljoner användare.
• I oktober genomfördes 16,2 miljoner swishningar.
• I oktober swishade svenskarna för mer än 8,19 miljarder kronor – mellan varandra och till företag, föreningar och organisationer.
• En genomsnittlig swishning mellan privatpersoner var i oktober 564 svenska kronor.
http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/10/imagining-a-cashless-world
http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/05/30/studie-har- ar-de- starkastedigitala-varumarkena/
http://spraktidningen.se/nyord2015 Statusuppdateringar för tjänsten kommuniceras ut av Getswish via hemsidan där det också går att anmäla sig för att få ett mejlutskick vid uppdateringar. www.getswish.se/driftinformation

Ladda ner